Hoe schrijf je een video script voor je bedrijfsvideo?

Als jij wilt weten hoe jij een boeiend video script voor je bedrijfsvideo schrijft, lees dan dit artikel.

Wanneer jij overweegt een uitstekend videobureau (zoals wij!) in de arm te nemen dat jou helpt jouw script tot in de puntjes uit te werken, dan willen wij graag met jou praten. Vertel ons over jouw project en wij denken met jou mee.

Bij het maken van een video heb je uiteraard een videoscript nodig. Of het nu gaat om een promotiefilm, een bedrijfsvideo voor intern gebruik of een video voor social media of jouw website, met een goed geschreven script kunt jij jouw publiek inspireren.

 

 

Stap 1 – Schrijf eerst een video briefing

Om een video script te schrijven dat de resultaten oplevert die jij wilt, moet jij eerst een video briefing schrijven. Dit helpt jou niet alleen jouw doelstellingen te begrijpen, maar ook jouw publiek en de waarde die jij hen wilt laten zien.

Deze inzichten helpen jou het perfecte script te maken.

  • Wat is het doel van de video?
  • Welke actie wil jij dat jouw kijkers ondernemen?
  • Wie is jouw publiek en wat zijn hun online gebruiken?
  • Wat is de toegevoegde waarde van jouw video voor jouw publiek?
  • Welke distributiekanalen ga jij gebruiken?

Jij zult in staat zijn om jouw publiek te begrijpen en in te beelden en een beter inzicht te krijgen in hoe jij met het publiek kunt communiceren door te weten wat hen bezighoudt. Hierdoor zul je in staat zijn om een marketing story te creëren om het publiek te boeien met beknopte, relevante en overtuigende inhoud.

 

Stap 2 – Maak van jouw boodschap een verhaal

Voor elke videocontent die je maakt, heb jij een of meer centrale boodschappen die je wil overbrengen.

De truc is om deze boodschappen te vertalen in een eenvoudig verhaal dat jouw script moet volgen. Alles wat jij beslist, hangt af van het doel dat jij met jouw video wil bereiken en van wat jouw publiek waardevol en boeiend vindt. Het gaat er niet alleen om wat jij jouw publiek wilt vertellen: het gaat er ook om dat jij het vertelt op een manier die bij hen aanslaat.

Jouw verhaal hoeft niet episch of ingewikkeld te zijn. Het hoeft eigenlijk alleen maar een logische progressie te zijn van het ene punt naar het andere, waarbij het begin de dingen zijn zoals ze nu zijn en het eind de dingen zijn zoals jij wil dat ze zijn. Een goed verhaal moet jouw publiek aangrijpen en jouw boodschap op zo’n boeiende manier vertellen dat het hen naar een Call-to-Action leidt.

 

Stap 2 – Spreek in een taal die je publiek begrijpt

Praat bij het schrijven van je script altijd in de taal van je publiek in plaats van in je eigen taal.

Probeer uit jouw eigen hoofd te stappen. Denk eraan: je script voor je bedrijfsvideo moet je doelgroep aanspreken, niet jou, je baas of je stakeholders.

Over het algemeen moet je de toon eenvoudig en conversationeel houden. Het maakt niet uit of je B2C of B2B bent, intern of extern – je publiek wil je horen spreken als een mens, niet als een robot. Dat betekent dat je jargon, modewoorden en nietszeggend gewauwel moet schrappen. Het betekent spreken op een niveau dat jouw publiek zal begrijpen, met concepten en woordenschat waarmee ze al vertrouwd zijn.

Jouw script moet in lijn zijn met jouw merkstem, maar nooit ten koste gaan van de kijkers. Als jij echte woorden en zinnen kunt gebruiken die jouw publiek zelf ook gebruikt, bent jij goed op weg naar een geweldig videoscript.

 

Stap 4 – Hou het kort en krachtig

Als het op het schrijven van een video script aankomt, is minder altijd meer. Zeg wat jij wilt zeggen en houd het zo kort en bondig mogelijk. Over het algemeen proberen we video’s tussen 2-3 minuten te houden.

(Dit wil niet zeggen dat elke video die jij maakt superkort zal zijn. Een goede trainingsvideo kan makkelijk 30 minuten lang zijn. Maar die tijd mag niet verloren gaan, en elk deel van het script moet beknopt, precies en noodzakelijk voor de video als geheel zijn).

In een goed script verdient elk woord zijn plaats. Hoe korter jouw video, hoe meer punch elke zin, zin en woord moet hebben.

Hier zijn onze belangrijkste tips om jouw script zo slank en impactvol mogelijk te houden:

  • Zeg iets unieks, niet wat iedereen zegt
  • Gebruik eenvoudige, alledaagse taal in plaats van onnodig ingewikkelde woorden
  • Vermijd de flauwekul en overbodige informatie
  • Herhaal jezelf nooit, tenzij het voor een dramatisch effect is
  • Wees bereid om offers te brengen (wat is echt het belangrijkste om te communiceren?)

 

Stap 5 – Gebruik niet alleen woorden

Je bent een video aan het maken, geen roman aan het schrijven. Je hebt meer dan alleen woorden om mee te spelen in je script. Het verhaal in video’s wordt verteld door middel van editing, motion graphics, muziek, geluidseffecten en voice-over – dus heb niet het gevoel dat je alles via dialoog moet overbrengen.

Geluid en beeld moeten naadloos samenwerken om je verhaal en boodschap tot leven te brengen, en dat betekent dat je alle relevante elementen in je script moet opnemen. Noteer de handelingen die op het scherm zullen plaatsvinden, welke geluiden er te horen zijn en welke voice-over erbij hoort.

Dit kan een lastig proces zijn als je het niet gewend bent. Een ervaren filmbedrijf (hallo!) zal jou helpen bij het schrijven van jouw script, en jou gedurende het hele scriptproces bijstaan en adviseren.

 

Stap 6 – Lees het script voor je video een paar keer door

Zodra jij een werkbaar concept van jouw script voor je bedrijfsvideo hebt, moet jij beginnen met het voor te lezen. Voordat jij het script hebt voorgelezen, weet jij niet hoe het klinkt als het hardop wordt uitgesproken.

Wil je een hands on opleiding volgen om een script te schrijven: bekijk deze link dan eens.

rocketfilms